Hans-Wilhelm Renkhoff alkotó egyéniség volt, az első perctől kezdve tevékeny és határozott vállalkozó. A WAREMA alapítója 2011. március 9-én, 84 éves korában hunyt el.

Szenátor E.h. Dr. h.c. Hans-Wilhelm Renkhoff, a WAREMA alapítója energikus, humorérzékkel megáldott, társadalmilag mélyen elkötelezett ember volt. Ezen tulajdonságai tették a háború utáni időszak egyik meghatározó alakjává. A düsseldorfi születésű Renkhoff munkássága jelentősen hozzájárult a szociális piacgazdaság felépítéséhez és sikereihez. Életútja azonban korántsem volt előre látható, felemelkedéséhez a vállalatvezetésig és későbbi mintavállalkozóvá válásáig rögös út vezetett. Az egykori kőműves tanonc képzett műszaki rajzolóként a háború és fogság időszaka után nehézségek és nélkülözés mellett, lépésről lépésre haladva érte el szakmai sikereit.

1927. január 19-én született Hans-Wilhelm Renkhoff 28 évesen egy nyugat-német iparvállalatnál volt ügyvezető igazgató, amikor végül az önállóság mellett döntött. Partnerével, Karl-Friedrich Wagnerrel együtt 1955-ben Marktheidenfeldben megalapította a WAREMA-t. Ez a lóistállóban alapított vállalkozás eleinte kizárólag könnyűfém zsalúziákat készített. A WAREMA név a két alapító és a székhely nevéből tevődik össze (WAgner REnkhoff MArktheidenfeld). Wagner egy üzleti út során hirtelen elhunyt, így 1958-ban Renkhoff a teljes cégvezetést saját kezébe vette és sikerre vitte a WAREMA-t.

Az ezt követő évtizedek a folyamatos bővülés, terjeszkedés jegyében teltek. A termékkínálat állandóan bővült, a termelt mennyiség pedig növekedett. Néhány évtized leforgása alatt a WAREMA Európa vezető árnyékolástechnikai vállalkozásává vált. A kezdeti időszakban a marktheidenfeldi vállalkozásban 13 alkalmazott dolgozott, és éves forgalom 72.000 német márka volt. A 70-es évekre már 700-ra nőtt a foglalkoztatottak száma, az éves forgalom pedig elérte a 73 millió német márkát. Ma a Warema Renkhoff SE több mint 2900 alkalmazottat foglalkoztat, és forgalma évente a 330 millió eurót is meghaladja.

A cég növekedésével arányosan változtak a cégvezetéssel szembeni elvárások is. Hans-Wilhelm Renkhoff a kezdetektől fogva motiválta és ösztönözte munkavállalóit. Folyamatos továbbképzéseket biztosított és biztonságos munkahelyet teremtett, amelyek a mai napig meghatározó minőségi ismertetőjelei a WAREMA-nak.

A szilárd alapokon nyugvó, biztos pénzügyi háttérrel rendelkező vállalkozás építése csak az egyik oldala Hans-Wilhelm Renkhoff érdemeinek. Kezdettől fogva elkötelezett vállalkozóként fontosnak tartotta a szociálpolitikai és társadalmi felelősségvállalást. Családapakánt tudását, képességeit, tapasztalatait jónéhány szervezetben, tanácsban kamatoztatta, melyeknek nagyvonalú támogatója is volt. Számos kitüntetése egyértelműen mutatja munkája társadalmi elismerését. Hans-Wilhelm Renkhoff megkapta többek közt a német állami érdemkeresztet, a Bajor érdemrendet, valamint Marktheidenfeld város díszpolgárává is avatták.

1998-ban Renkhoff lányát, Angelique Renkhoff-Mücke-t nevezték ki a tanács elnökének. Ma is ő vezeti a sikerekben gazdag céget, melynek székhelye Marktheidenfeldben van, különböző képviseletei pedig világszerte megtalálhatóak. Ugyan 1998. december 31-ével Renkhoff lemondott az elnökségről, de 2007-ig még vezetőségi tag volt.
Hans-Wilhelm Renkhoff 2011. március 9-én, 84 éves korában hunyt el.